Eén van de allermooiste evenementen in het jaar is het eindtoernooi van de Riichi – Niji huiskamercompetitie. Na de oase van de huiskamer mogen we het eindtoernooi  spelen in de enig echte Oase, een waardiger slot is niet te verzinnen.

Het idee van de huiskamercompetitie zou op meerdere terreinen van de denksport toepasbaar mogen zijn, vooral dan de speelwijze met materialen, zoals schaakstukken, kaarten, damstenen, Go – en Mahjongstenen. MCR zou ook een competitie kunnen opzetten op deze wijze.

Meerdere elementen maken het huiskamer – riichi spelen tot een aangename bezigheid, zoals de inleidende conversaties, het spelen zelf, de drankjes en hapjes, het sociale aspect, het wekelijks samenzijn, en de sterkste basis, het vertrouwen.

Eens was ik in de gelegenheid met mijn geliefde mee te reizen, ze had weer eens een bijscholing, nu in Boedapest, later in Havanna, maar dat terzijde, en daar was het hoofdthema vertrouwen. Volgens sommigen onder de sprekers en toehoorders het meest gebezigde woord, ter wereld. Maar chow, chi en pon, kong, ron en tsumo, die woorden maken bij ons ook een grote kans het meest gebezigde woord te zijn.

Veel dank voor de vrijwilligers in de Oase, die mijn dankwoorden beantwoorden met ‘met liefde gedaan’,  kijk zo kunnen we weer verder, er is liefde in het spel.

Veel dank voor de bedenkers van dit genoeglijk samenzijn, al spelend in de huiskamer en bij deze afsluitende eindronde. Dank voor al het, inmiddels zeer geroutineerde, werk achter de laptop, met de gong en wat er allemaal onverhoopt bij komt kijken, zoals alle fiches die plotseling weg blijken te zijn.

Mooie lustrum ! En door naar jaar zes, ik heb er zin in.

Martin van Thiel

Voor uitslagen: zie niji-riichi.nl/niji-competitie/klassement/