Op 7 en 8 oktober 2023 speelden twee leden van riichiclub Niji mee aan een toernooi in Graz, te weten Ivar Bouwman en Pieter Potmeer. Er deden 36 spelers mee aan het toernooi, waarvan de helft uit Oostenrijk, maar er waren ook deelnemers uit Frankrijk, Duitsland, Polen, Slowakijke, Slovenië, Hongarije, Roemenië en dus Nederland. Het toernooi vond plaats in het gebouw van de Technische Universiteit van Graz, toch wel één van de mooiste gebouwen waarin ons spel gespeeld wordt.

Bijzonder was dat tijdens dit toernooi gebruik werdt gemaakt van het Pantheon-systeem, een digitale app waarin de score van de spelers wordt bijgehouden. Aan het einde van elke hand wordt de uitslag in de app ingevoerd. Dit gaat niet per se sneller dan het traditionele afrekenen met puntenstokjes, maar het is wel continu mogelijk om in één oogopslag te zien hoeveel punten iedereen heeft, en na afloop een puntenbriefje uitrekenen en invullen is niet meer nodig. Daarnaast is het mogelijk om allerlei statistieken bij te houden, zoals hoe veel handen een speler gewonnen heeft, welke yaku er gescoord zijn, hoe vaak iemand mahjong heeft aangegooid, en nog veel meer. Aan het eind konden we statistieken zien zoals welke speler in één hanchan de meeste punten had gescoord, wie er allemaal een yakuman had gemaakt, wie er het minst vaak een hand had aangegooid, en nog veel meer. Bij de eerste keer gebruiken was het even wennen, maar de hoeveelheid extra info die je kan krijgen over hoe je het gedaan hebt is leuk om met andere spelers te vergelijken, en kan je een beter idee geven over hoe je het gedaan hebt en waar je je spel kunt verbeteren.

Helaas deden de niji-spelers niet mee voor de grote prijzen. Pieter wist nog even kort in de top 3 te komen nadat hij in hanchan 5 met een nettoscore van +63,5 de twee na hoogste score van het toernooi behaalde, maar schommelde daarna rond de onderkant van de top 10. Ivar beleefde een dramatisch weekend, want hoewel hij de meeste keren van alle spelers een ippatsu zou maken (vier keer), gooide hij helaas ook van iedereen de meeste handen aan, en dat heeft hem veel punten gekost. Uiteindelijk zou Pieter eindigen op de 7e plaats, en Ivar werd 34e.