Een roerige Riichi-tijd, dat was het eind 2017. De Furiten groep werd plotsklaps opgeheven en haar eindejaar toernooi ging ook al niet door. Daarmee waren hardcore spelers uit IJsselsteijn (lees: Ieneke, Cees & Trees) niet zo blij. Anderen ook niet natuurlijk. Maar geen nood, Ieneke nodigde spelers bijeen om vijf hanchan te spelen aan drie tafels in haar appartement. Dat was de start van een nieuwe competitie: de regenboog. Genoemd naar de fraaie regenboog die die eerste zaterdagmiddag, 16 december 2017, plotsklaps aan de horizon verscheen.
Het beviel de 12 spelers goed, een dagje spelen in de huiskamer. Zo goed dat direct de agenda’s getrokken werden voor een vervolg in februari 2018. En daarna in mei, augustus, november en februari weer. Elk kwartaal gezellig spelen met een nagenoeg vaste groep: Ieneke, Janco, Janny, Foppe, Anneke B, Anneke K, Martijn, Cees, Trees, Jennemiek, Olav en Robert.
Het gevolg hiervan was dat Niji opgericht is als Riichi huisclub als vervanger voor Furiten. Inmiddels (november 2021) spelen er 50 spelers bij Niji.
Corona werd in 2020 spelbreker, spelen was vrij moeilijk.
Dat jaar stopte Foppe wegens gezondheidsproblemen en Martijn wegens drukte met werk en studie. Pieter, Jacqueline en Vera traden toe tot het selecte gezelschap.
De formule veranderde niet: eerst uitgebreid bijpraten tijdens de koffie. Formeel een start om 10 uur maar meestal een klein kwartiertje later, 3 tafels, stevige lunch, 5 hanchan en meestal afhaalchinees als afsluiter, na de prijsuitreiking.
De speelplaats varieert, maar vaak is het wel in Riichi-hotspot IJsselsteijn. Dat ligt ook nog eens lekker centraal. Een enkele keer is het toernooi in het hoge Noorden of het niet eens zo diepe zuiden. De sfeer is onveranderlijk: zeer goed. De wong is er niet altijd. Sterker nog, met drie chombo’s op één dag is een deelnemer eens dagwinnaar geworden, en die voerde ook nog de ranglijst van dat jaar aan. Het kan verkeren.
Er is nu een fraaie wisselbokaal. Die staat nu al geruime tijd in Nistelrode. Hoog tijd dat die een andere plek krijgt! We doen daar op de 16e editie, 29 januari 2022 een poging toe.
Robert Bodde.